ZacZess

Zitsschool Deel 1

Vind je het moeilijk om goed in het zadel te zitten? Heb je moeite om de kleine details te onthouden of weet je niet hoe je je zit kunt verbeteren? Dan is de zitschool van ZacZess iets voor jou! Ontvang de vierdelige serie via e-mail om je zit te verbeteren.

In deze inleidende sectie zullen we de zit bespreken en waarom deze zo belangrijk is.

Waarom is de zit belangrijk?

De zit van de ruiter heeft een grote invloed op de presentatie van het paard. Ook de balans kan een sterke invloed hebben. Als een ruiter scheef op het paard zit, moet het paard compenseren door de ruiter in balans te brengen. Op de lange termijn kan dit problemen veroorzaken voor de spieren en het skelet van het paard.

Het doel van de zit is dat de ruiter met het paard kan communiceren zonder negatieve invloed of verstoring van de natuurlijke bewegingen van het paard. Hiervoor is een uitgebalanceerde en ontspannen zit nodig.

Trainen zonder zadel kan goede resultaten opleveren. Het kan onder andere de bewegelijkheid, soepelheid en houding verbeteren. Balanstraining kan ook nuttig zijn en bijdragen aan een diepere en stabielere zit in het zadel, en helpen om evenwicht en balans in alle gangen te behouden.

Tips om je Zit te Verbeteren

  • Herzie Je Zit: Bekijk je zit en identificeer je zwakke en sterke punten. Vraag iemand om je te filmen, zodat je het later op je gemak kunt bekijken.

  • Versterk en Train Je Balans en Lichaam: Gebruik krachttraining en oefeningen zonder zadel om je balans en algehele lichaamskracht te verbeteren.

  • Balansoefeningen: Oefen met rijden zonder zadel. Als het mogelijk is, laat iemand je begeleiden of laat een ander iemand het paard aan de longe houden, zodat je je kunt concentreren op je balans zonder de teugels vast te houden.

  • Ontspanningsoefeningen: Oefen met ontspannen. Adem in en blijf ontspannen.

Zoals met alles, is de sleutel tot vooruitgang oefening. Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag; je moet er tijd voor nemen en blijven oefenen. Zodra je een punt bereikt waarop je tevreden bent met je zit, blijf dan je training onderhouden.

Vergeet Niet

  • Rechthouden: Houd je rug recht.

  • Duimpositie: De duim moet het hoogste punt van je hand zijn.

  • Hak Naar Beneden: Houd de hak naar beneden (de voet moet parallel aan de grond zijn, of de hak iets lager).

  • Schouders: Houd de schouders naar achteren en op gelijke hoogte.

  • Hoofdpositie: Houd je hoofd in een neutrale positie met je kin parallel aan de grond.

  • Kijk Vooruit: Houd je blik naar voren gericht.

  • Benen: Houd je benen dicht bij het lichaam van het paard.

  • Rechte Lijn: Zorg voor een rechte lijn van de hoek van de onderarm naar het bit.

Hoe je moet zitten hangt ook af van het type zit dat je gebruikt. Je positie zal verschillen als je in een verticale dressuursit zit vergeleken met een lichte zit tussen twee hindernissen. Beide posities zijn correct maar dienen verschillende doelen.

Daarnaast kan een zit er iets anders uitzien voor verschillende mensen, aangezien factoren zoals lengte invloed kunnen hebben.

Een veelvoorkomend probleem dat veel ruiters ervaren, is de neiging om een "stoelzit" aan te nemen. Een stoelzit ontstaat wanneer je been te ver naar voren is geplaatst, wat je in een positie plaatst die lijkt op zitten op een stoel, vandaar de naam. Om dit te verhelpen, kan het nuttig zijn om je zadel te controleren, omdat een slecht passend zadel het probleem kan verergeren. Stijve heupen kunnen ook bijdragen aan het probleem. Als je hier last van hebt, kunnen heupstretch oefeningen nuttig zijn.

Trainingsmethoden Terwijl Je Rijdt

  • Longeren Zonder Stijgbeugels

  • Rijden Zonder Zadel

  • Rijden Zonder Stijgbeugels

  • Stap- en Drafvariaties met Verschillende Aantal Stijgingen/Zittingen: In plaats van de gebruikelijke één keer stijgen en één keer zitten tijdens het draf, experimenteer met verschillende variaties. Als je in een achterwaartse zit bent, zul je merken dat je weer in het zadel valt en je niet stabiel kunt blijven in een staande positie. Probeer verschillende combinaties: één zitten - twee stijgen, één stijgen - twee zitten, twee zitten - twee stijgen.

We hopen dat je de eerste deel van de Zitsschool interessant vond. Houd je inbox in de gaten voor de komende afleveringen!

Heb je suggesties voor waar de volgende ZacZess School over zou moeten gaan? Stuur ons gerust een e-mail naar info@zaczess.com

🥰

Terug naar blog