Helena hoppar med sin bruna häst. Text på: Showjumper Helena Tunón

Zoek de afstand tot het obstakel

In dit interview maken we kennis met springpaard Helena Tunón, die met hard werken en trainen zowel qua hindernishoogte als resultaten grote hoogten heeft bereikt. In dit interview gaan we in op iets wat veel mensen slim vinden, namelijk het vinden van de juiste afstand tot obstakels. 

Wie ben je?

"Mijn naam is Helena Tunón, ik ben 35 jaar oud en springpaard ten noorden van Uppsala. Ik ben al sinds mijn kindertijd geïnteresseerd in paarden en dat bepaalt nog steeds het grootste deel van mijn leven. Momenteel heb ik twee paarden die meedoen aan de 140 -145 cm-niveau, waarvan er één zich net heeft gekwalificeerd voor de wedstrijden tijdens de Gothenburg Horse Show. Ik heb ook een aantal jongere talenten waar ik veel in geloof." 


Hoe is het allemaal begonnen?

"Ik kreeg mijn eerste paard op vierjarige leeftijd. Dit was een Gotland-rush waar ik vaker van afviel dan ik kan tellen. Dat paard legde de basis voor mijn interesse in paarden en de vasthoudendheid die het mij gaf. Ik begon te wedden op echt toen ik 19 jaar oud was toen ik voor de grote keuze stond: stoppen met paardrijden of wedden. De beslissing werd genomen zodat ik een paard hield en ermee begon te wedden, naast een fulltime baan. Na een tijdje begon ik aan een nieuwe fase van mijn investering, waarbij ik de helft van mijn tijd ging werken en paarden ging rijden voor anderen en ook training kreeg voor studenten.


Ik geloof dat je risico's moet durven nemen om vooruit te komen. Alles wat je doet is een stap op weg naar succes."

"Het belangrijkste is om geen nee te zeggen tegen dingen, maar om echt kansen te zien."


“Ik heb het werk zelf met veel paarden gedaan en ervan geleerd. Niets in het leven is gratis, en dit is voor mij een hele goede les geweest, en ik denk dat dat ook voor veel anderen geldt.

 

Voor mij is er geen grote doorbraak geweest. Het is langzamerhand steeds beter geworden en we hebben hogere klassen bereikt. Maar het starten met Falsterbo was echt gaaf en voelde als een beloning voor al het harde werk. Ik denk echter dat het belangrijk is om niet te snel te gaan, noch in het belang van het paard, noch in het belang van jezelf. Het is belangrijk om het de tijd te geven om duurzaam te worden. "


"Er is geen tijd die zo snel achteruit kan gaan als wanneer je te snel vooruit gaat."


Wat is je favoriete oefening om te oefenen met het verkrijgen van de juiste afstand tot obstakels? 

"Mijn favoriete oefening om te oefenen met het recht op obstakels rijden is een oefening die uit slechts twee barrières bestaat. De barrières worden bij voorkeur aan de lange zijde van de baan waarop je rijdt geplaatst, met een tussenruimte van 18 meter.  De eerste keer proberen op te zetten een goede galop over de balken, zodat je de galop de volgende keren kunt verlengen en verkorten, om het aantal galop tussen de balken te vergroten en te verkleinen. Je mag niet versnellen of remmen richting de eerste balk. Je moet de galop inkorten of verlengen al aan de andere lange kant is de stap vooruit A en O om de afstanden tot de obstakels in te stellen en een flow in het rijden te krijgen. 


Iets dat goed kan zijn om te onthouden, is dat je soms in een vicieuze cirkel terechtkomt waarin je de afstand niet haalt. Dan kan het goed zijn om af te breken en een rondje te lopen, voordat je het opnieuw probeert. Soms is het beter om opnieuw te beginnen, in plaats van te schrijnen.


Ik denk dat de oefening goed is, ongeacht op welk niveau je zit. Zowel hobbyruiters als eliteruiters kunnen deze oefening gebruiken. Als je de oefening moeilijker wilt maken, kun je de repen toevoegen aan suikerklontjes. Dit verbetert het vermogen om over obstakels heen te komen niet, maar het kan er wel een echte sprong van maken, afhankelijk van de grootte van het paard."

Waarom is het belangrijk om een ​​goede galop te hebben, en hoe bereik je dat? 

"Een goede galop is belangrijk om je kansen om goed over hindernissen heen te komen te vergroten en om jou en het paard zo goed mogelijk voor te bereiden. 


Om een ​​goede galop op te zetten, moet je vasthouden en vooruit rijden, terwijl je grote sprongen in de bocht denkt en de bocht langzaam laat lopen, in plaats van te remmen voor de bocht. Je moet dus de galop mee de bocht in hebben. 


Ik raad aan om in plaats van te minderen aan de korte kant en te verlengen aan de lange kant, het tegenovergestelde te doen en te minderen aan de lange kant en te meerderen aan de korte kant. Als je een goede galop hebt, moet je de galop gewoon kunnen volgen richting de hindernis, en hoef je niet veel in te stappen en te wisselen."

Heb jij een favoriet ZacZess-product?

Ja absoluut! De rijbroeken van ZacZess zijn echte favorieten van mij. Ik gebruik de Ohio Riddleggings in de zomer, dan ervaar ik ze als iets dunner met een beetje compressie. Ik gebruik Bombay Winter in de winter, omdat ze dikker zijn en de dijen warm houden. Ik heb ook het gevoel dat het er niet op dezelfde manier doorheen waait als een normale broek, omdat het strakker aanvoelt. Op de dagen dat ik een outfit wil waarin ik me ontzettend stijlvol voel, draag ik Miami


Shop Helena's favoriete product hier:

Wij danken Helena voor het interview en wensen haar veel succes!

 

Wie wil je dat we de volgende keer interviewen? E-mailverzoeken naar support@zaczess.com

Terug naar blog